baltazar Baltazar 2022

U Baltazaru 2.0 približit ćemo tradicionalno i moderno te započeti novo poglavlje naše priče o uspjehu koju planiramo pisati još mnogo godina. Chef Matija i njegov tim odabrat će jela iz naše bogate gastronomske riznice te će ih tehnički dotjerati do savršenstva uz dužno poštovanje izvornih okusa.

Mi u Baltazaru znamo što je tradicija, uostalom stvaramo ju na Novoj Vesi već 40 godina. Želimo očuvati gastronomsku tradiciju Zagreba i Hrvatske tako što ćemo ju odjenuti u novo ruho, poštujući pritom njezinu esenciju i sve ono što ju čini toliko vrijednom čuvanja. Naš novi projekt Baltazar 2.0 na čelu sa chefom Matijom Bregešom kruna je naše 40-godišnje izvrsnosti te je naš doprinos važnoj zadaći stvaranja nacionalnog gastronomskog identiteta koji će na adekvatan način predstaviti svo bogatstvo naše zemlje.

CHEF MATIJA BREGEŠ

GENIJALNOST NIKAD NIJE BILA JEDNOSTAVNIJA

Albert Einstein je kao jedan od najvećih umova 20. stoljeća poznat po mnogim citatima, a jedan od njih glasi: „Ako nešto ne možeš objasniti 6-godišnjem djetetu, ni sam to ne razumiješ!“ Premda suviše skroman da bi to ikada priznao Matija Bregeš je hodajući dokaz istinitosti gore navedenog citata.

Naš i dalje mladi no vrlo uspješni i iskusni chef usavršavao se (uglavnom o svom trošku) u svjetski relevatntnim restoranima s tri Michelinove zvjezdice: Geranium (Kopenhagen, Danska) De Librije (Zwolle, Nizozemska) te Azurmendi (Bilbao, Španjolska). Da je itekako spreman i na primjenu naučenog Matija je dokazao u paškom Boškincu u kojem je i sam zaradio svoju (za sada) prvu zvjezdicu.

Prošle jeseni je kao novi korak u svojoj karijeri odabrao legendarni zagrebački restoran Baltazar, s ciljem podizanja tradicionalne kuhinje koju su zavoljele čitave generacije na novu razinu. Nakon što su u Baltazaru ostvareni zadani ciljevi vrijeme je za novi izazov: Baltazar 2.0!

Riječ je o novom Baltazar projektu u kojem će se tradicionalna hrvatska jela pripremati u fine dining varijanti i to preko tri manja, „regionalna menija“ – Jadran, Slavonija, Zagreb, te jedan veliki meni “najbolje od Hrvatske”.

Baltazar 2022
gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== Baltazar 2022

SOMMELIER GORAN PETRIĆ

SAVRŠENA ČAŠA ZA SAVRŠENI TANJUR

Vrhunski gastronomski doživljaj uistinu je teško zamisliv bez savršenog spoja hrane i vina. No savršenstva se nikada ne dolazi slučajno i definitivno ga nije lako postići. Vinski podrum pun dragocjenih etiketa te vrhunski pripremljene najbolje namirnice same po sebi ne garantiraju dobar spoj – loše odabrano vino može pokvariti i najbolje jelo.

Svjesni te činjenice kada smo dovodili Matiju Bregeša za novog šefa kuhinje, znali smo da moramo da nam treba netko to će biti garancija pravog spoja hrane i vina, osoba čije će znanje o vinu i vještina u sljubljivanju s hranom biti jednaka Matijinom umijeću u kuhanju. I našli smo ga u liku Gorana Petrića, jednog od najboljih hrvatskih sommeliera.

Goran je višegodišnje iskustvo stekao radom u servisu nekih od najuglednijih zagrebačkih restorana, a od otvaranja je bio dio ekipe Noela, za sada jedinog zagrebačkog restorana nagrađenog Michelinovom zvjezdicom. Goran je osvojio čitav niz nagrada na sommelierskim natjecanjima, a posebno smo ponosni na činjenicu da je nedavno položio i treći stupanj WSET-a, jedne od najprestižniji svjetskih institucija za obrazovanje o vinu.

Nakon što je značajno unaprijedio vinsku listu u Baltazaru, Goran nestrpljivo čeka nove izazove u Baltazaru 2.0, a mi se već sada veselimo novoj razini suradnje našeg dinamičnog dvojca zaduženog za harmoniju hrane i vina.

UPRAVITELJ  RESTORANA MILAN MARTINKO

Upravitelj restorana već 20 godina je prvi brk Ferenčice Milan Martinko, poznatiji kao Micek.

Ugostiteljska legenda Zagreba u karijeri vjerojatno ima više odrađenih svadbi od ijednog zagrebačkog matičara, slobodne dane ne koristi, a najviše od svega voli Dinamo.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== Baltazar 2022